> Spestrum.net филтрира ли международния торент трафик?
 parasamgeit Member is Offline
 Posted: 18-11-2007, 23:23 (post 1, #796446)

News makers

Group: News makers
Warn:0%-----
Эту тему открыл вчера в форум один из самых больших болгарских торент трекеров. Прошу всех простить меня за то что здесь не перевожу текст поста из больгарский на руский, а директно публикую оригинальный пост. К моего огромного сожаления до сих пор нет других постов по темы. Думаю однако что проблемы, описание в этом посте, касают всех членов п2п сетей. Поетому и открываю здесь аналогичный топик. Кроме того сегодня ночью послаль в несколько болгарских газетах и електронных медиях линки на цитиранный внизе текст и на топик здесь, надеясь что общественная разгласа филтрирования п2п сетей поможеть снять его. Потому что филтрирование п2п файлообмена фактически являеться абсолютно незаконное ограничение со стороной больших международных интернет доставчиков основных прав человека и одновременно с этом незаконная международная цензура. И так:

Преди около месец сключих 10 месечен договор със Spectrum.net за доставка на интернет по абонаментен план Reload. В сайта на Spectrum.net за този абонаментен план пише буквално следното:

За кого:
Перфектен пакет за семейството или за дом с повече от един компютър. Съчетава високата скорост с оптимална цена

За какво:
Комуникация, информация, игри, сърфиране, p2p и др.

Месечна такса - 35 лв.
Скорост до 20 Mbps
Реален статичен IP адрес
Симетричен достъп BG - International
P2P - удвояване на скоростта
Услугата позволява ползване на 2 компютъра при наличието на рутер, осигурен от потребителя
Посочената цена е с включен ДДС
Къде:
Промоцията е в сила само за абонати на територията на град София

Съответно в рекламната брошура на фирмата, описваща предлаганите различни абонаментни планове за домашни потребители, пише следното за плана Reload:

20 Mbps

Реален статичен IP адрес
Симетричен достъп BG - International
P2P - удвояване на скоростта

35 лв. домашен интернет

RELOAD

Преди сключването на договора, както и при самото сключване, многократно и изрично питах (освен всички други въпроси, които зададох), симетрични ли са даунлоуд и ъплоуд канала по отношение на международните скорости преди всичко, както и по отношение на българския трафик. И многократно получавах абсолютно един и същ отговор от различни служители на фирмата: "Не съществува абсолютно никакво ограничение или филтриране върху скоростите на даунлоуд и ъплоуд нито по отношение на международния трафик, нито по отношение на българския. Накратко - скоростите на даунлоуд и ъплоуд трафика са симетрични и равноправни, сиреч отношението между тях е 1:1.."

След сключването на договора радостта ми от високите скорости трая около 2 седмици. Отношението на скоростите даунлоуд-ъплоуд в международния торент трафик, което ме интересуваше преди всичко, и заради което именно смених предния провайдер със Спуктрум нет, наистина беше 1:1 и наистина отговаряше на рекламните описания!!!

Безкрайно щастлив и зарадван една сутрин дори се обадих на централния супорт и им благодарих за прекрасния интернет, който предлагат.

За съжаление прекрасния меден месец между семейството ми и Спектрум нет трая само две седмици. След това (преди около две седмици) скоростта на международния трафик спадна рязко, като отношението международен даунлоуд-ъплоуд започна да се колебае (достигайки понякога абсурдни стойности 50:1), и с твърда средна стойност около 10:1. Оттогава започна ходенето ми по мъките. Обаждах се денем и нощем на съпорта опитвайки се да ги убедя че има филтриране на торент протокола, и то такова, което направо обезсмисля всякакви опити за поддържане дори на минималния изискван от повечето тракери рейтинг. Вместо ясен отговор получавах най-различни съвети да проверя това или онова, да опитам едно или друго. Първоначално повярвах и преинсталирах изцяло и двата си уиндоуса. Опитах различни антивирусни, различни торент клиенти... Това трая цяла седмица през която нищо не се променяше. (С компютри се занимавам от 1993 г. и съм общо взето над нивото адвансед юзер.) Накрая се сетих и порових в мрежата, за да потърся софтуер за мерене на трафика. Свалих Net Meter и DUmeter и ги инсталирах (двете програми са почти едни и същи, като личните ми предпочитания са към първата заради по удобния вид за следене - просто дауна и ъпа са дадени в два различни цвята). И истината моментално стана ясна - и двете наистина показваха ограничение върху международния ъплоуд, като средното отношение на трафика по международния канал наистина беше около 10:1 в полза на международния даунлоуд, спрямо международния ъплоуд. Продължих да се обаждам на различни инстанции на съпорта. Накрая предложих да инсталират на един тестов лаптоп мюторент (просто защото показва откъде са лийчърите) и Net Meter или DUmeter, да закачат за сваляне няколко торента от различни международни тракери, в които няма много българи и просто да измерят съотношението на скоростите международен даунлоуд-ъплоуд. С други думи предложих им съвсем елементарна технология за проверка на твърденията ми. Причината за това предложение беше много проста - дни наред се опитваха да ми внушават че торент протокола виждате ли бил много мъглява и трудна за определяне материя и всякакви други глупости, които подменяха основния проблем. Предложих също да направят този експеримент последователно от първата най-близка до мен точка (районния съпорт) и да се движат към централните си сървъри, за да видят има ли някъде причина за асиметрия. Предложих им накрая да проверят какво е положението на входа им, т. е. какво им продават техните международни доставчици. Защото причините за драстичното ограничаване на скоростите на международен ъплоуд може наистина да не е са Спектрум нет (както твърдяха те през цялото време), а при техните външни чуждестранни доставцичи. Което поне според мен означава нарушаване на договора им и опит за външно цензуриране на бг нета. Точно по същия начин както измерваното от мен драстично ограничаване на скоростите на международен ъплоуд спрямо даунлоуда означава на практика нарушаване на договора между Спектрум нет и мен, от тяхна страна.

Засега нещата са стигнали дотук, а ограничението продължава да съществува. Единственият нов елемент е таз нощната информация от един нет приятел, който ми каза че проблема ми май не е само мой, а е обхванал половин америка и европа. Спомена ми че "половин америка реват по форумите с такъв проблем и вече не са само от комкаст, а са почти всички, защото на доставчиците им е изгодно", "а пък европейците ги подгониха тези идиоти от брейн и те заплашват директно хостинг фирмите", спомена също и за sandvine. Посъветва ме да поровя за тоя проблем в http://torrentfreak.com/.

Ровейки в нета попаднах на следната информация в руски сайт:

Канадский провайдер сознался в фильтровании файлообменного трафика
Wednesday, 07.11.2007 | Рубрики: Мировые новости

Теги:
провайдер, файлообменные сети, трафик, torrent
Канадский интернет-провайдер Bell Sympatico сознался в том, что использует технологии для уменьшения пропускной способности сетей, дабы ограничить обмен файлами между пользователями пиринговых сетей в периоды наибольшей нагрузки. Это признание стало очередным свидетельством того, что принцип сетевого нейтралитета постепенно теряет свою силу.
30 октября на форуме Bell Sympatico появилась жалоба одного из пользователей интернет-провайдера. Пользователь под ником Speedy поведал, что в течение нескольких дней максимальная скорость его соединения не превышает 30 кб/сек. Speedy перепробовал множество torrent-клиентов, но скорость соединения оставалась прежней. Поэтому пользователь предположил, что проблема возникла не из-за программного обеспечения, torrent-ресурса или torrent-файла, а из-за того, что провайдер намеренно фильтрует трафик пиринговых сетей.

31 октября администратор форума ответил на жалобу Speedy и подтвердил, что Bell Sympatico действительно использует технологию Internet Traffic Management в часы наибольшей нагрузки. По его словам, проблемы со скоростью соединения могут наблюдать пользователи таких приложений, как BitTorrent, Gnutella, Limewire, Kazaa, eDonkey, eMule, WinMX, а также ряда других клиентов. В этот же день на форуме появилось сообщение от менеджера Sympatico, который заявил, что провайдер применяет Internet Traffic Management и контролирует трафик пиринговых сетей, чтобы пользователи torrent-клиентов не мешали другим абонентам провайдера в периоды максимальной нагрузки.

Кстати, недавно в блокировке файлообменного трафика был уличен и американский провайдер Comcast. Репортеры Associated Press провели эксперимент, в ходе которого выяснилось, что попытки передачи файлов через BitTorrent по коммуникационным каналам Comcast либо полностью блокируются, либо затрудняются настолько, что ожидать начала отправки данных порой приходится по десять минут.

На прошлой неделе Comcast распространил среди сотрудников своей службы технической поддержки указания в отношении того, как следует общаться с клиентами, интересующимися вопросом о блокировке трафика. Более того, один из работников Comcast заявил, что провайдер под угрозой увольнения запрещает сотрудникам разговаривать на тему фильтрации трафика с пользователями и представителями СМИ. А другой сотрудник Comcast подтвердил, что компания действительно применяет оборудование Sandvine, позволяющее интернет-провайдерам сохранять ширину канала посредством управления и переадресации файлообменного трафика.

С критикой действий Comcast выступил конгрессмен Рик Баучер. По словам Баучера, препятствуя передаче данных через BitTorrent, провайдер Comcast делает ошибку. Файлообменные сети, отмечает конгрессмен, используются не только для обмена пиратскими материалами, но и для пересылки больших объемов вполне легальных материалов. В такой ситуации препятствовать обмену данными между пользователями интернета неправильно.

Многие правозащитники полагают, что блокирование файлообменного трафика и другого контента в корне меняет сущность интернета и вредит пользователям. Эксперты заявляют о необходимости принятия в самое ближайшее время закона о нейтралитете Сети, который должен запретить крупным телекоммуникационным компаниям брать дополнительную плату за высокоскоростную доставку контента с одних ресурсов и преднамеренно ухудшать связь с другими.

Завършайки тоя пост оплакване и същевременно въпрос искам да помоля Payforfree лично, както и всички други компетентни по описания проблем, или имащи подобни проблеми, за съвети и информация.

Накрая - искренни извинения на всички за дългия пост и за може би неудачния раздел в който отворих темата!!!

Наконец хочу сказать что все описаное в этот пост для меня лично тесно связано с недавное закритие двух очень больших торент трекеров - OiNK и demonoid.com. Думаю что все эти явления в действительност являються просто тесно связанные части глобальной кампаний медиамонстров против файлообмен через п2п сетей.

This post has been edited by vpenev on 19-11-2007, 03:51
PM Email Poster
Top Bottom
 parasamgeit Member is Offline
 Posted: 03-12-2007, 04:55 (post 2, #801357)

News makers

Group: News makers
Warn:0%-----
Провайдер непрерывно пытаеться ограничить международного п2п канала. До сих пор криптирование торентов в клиента помогало, но с сегодняшней ночи кажеться что провайдер нашел другой способ распознавать п2п трафика и ограничивать его. Это относиться особенно сильно к скорости аплоада. :( Эсли кто то знает более мощный специализированный софт для криптирования п2п трафика, отдельный от криптирование самих торент клиентов, то пусть поможеть всем нам продолжать обмен с приличными скоростями!!!

Эта просьба направлена прежде всего к всех членах трекера и форума, которые професионально занимаються програмированием и специально к сисадминам - надеюсь что в нашей общности эсть и такие. Очень надеюсь что в конце концов они найдуть способ помочь всех нам!!!

This post has been edited by vpenev on 03-12-2007, 05:26
PM Email Poster
Top Bottom
Topic Options